Wat hebben we wel gerealiseerd en wat niet?
Vrijwillige inzet en mantelzorg
- Op basis van de inventarisatie welke in 2021 onder mantelzorgers in Noordenveld is gedaan, hebben we in 2022 samen met WiN en het Contactpunt Mantelzorg nog meer (nieuwe en ook jeugdige) mantelzorgers in beeld weten te krijgen.
- Samen met WiN en het Contactpunt Mantelzorg is op basis van de inventarisatie een passend aanbod van activiteiten, trainingen en informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers aangeboden en was er in diezelfde lijn specifieke aandacht voor jeugdige mantelzorgers.
- Naast waardering voor mantelzorgers in de vorm van het mantelzorg compliment, hebben we deze waardering ook in een passende vorm aan jeugdige mantelzorgers aangeboden.
- Samen met Win en het Contactpunt Mantelzorg geven we uitvoering aan het werkplan Mantelzorg waarbij we aandacht blijven houden voor de waardering en ondersteuning van mantelzorgers en hoe we de relatie met mantelzorgers kunnen versterken.
- Samen met Win is er doorlopend aandacht voor vrijwilligers in Noordenveld. Wij zorgen voor een goede ondersteuning, waardering van vrijwilligers en passende trainingen zodat vrijwilligers zich optimaal kunnen inzetten.
Inclusieve samenleving
- Samen met Toegankelijk Noordenveld werken we doorlopend aan het vergroten van meer bewustwording voor mensen met een beperking. Want voor veel inwoners is nog veel meer nodig om op diverse levensterreinen zelfstandig mee te kunnen doen. We zijn daarover in gesprek met inwoners, dorpshuizen, sportverenigingen, ondernemers, instellingen en werken nauw samen met verschillende partners . In 2022 waren we opnieuw gastgemeente en medeorganisator van de Regionale bijeenkomst 'Iedereen doet mee' van VNG in Norg, organiseerden we meerdere bijeenkomsten en presentaties om kennis, ervaring en resultaten te delen en organiseerden we voor een 3e keer 'Inwoners de Lucht in' in de Onlanden waarbij we dit keer gemeente Tynaarlo actief hebben betrokken. Ook stonden we samen met Toegankelijk Noordenveld op de Jaarbeurs Roden.
- Samen met Toegankelijk Noordenveld blijven we uitvoering geven aan de Lokale Inclusie Agenda. We blijven aandacht houden voor digitale toegankelijkheid, begrijpelijke informatie en werken doorlopend aan inclusiviteit op alle beleidsterreinen, in beleidsstukken en uitvoering.
- Zo hebben we nog meer schouwen uitgevoerd voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen. Ook zijn er op verschillende locaties aanpassingen gedaan of staan deze werkzaamheden ingepland. In 2022 hebben we onder meer de toegankelijkheid van de Korfbalvereniging Roden (stemlocatie), Museum Kinderwereld, Theater de Winsinghhof, Museum Havezate Mensinge en Brinkhof Norg vergroot door aanpassingen te doen aan entrees, (nood)uitgangen, (mindervaliden)toiletten, trappen en meer. Ook hebben we samen met Toegankelijkheid Noordenveld wijkschouwen gedaan en zijn er aanpassingen gedaan om de openbare ruimte toegankelijker te maken.
- In 2019 deed Toegankelijk Noordenveld onderzoek naar het aantal opengestelde en openbare toiletten in Noordenveld. Conclusie was dat er te weinig opengestelde toiletten zijn en dat inwoners en bezoekers van Noordenveld hierdoor worden beperkt. Verschillende inwoners blijven zelfs thuis omwille van het ontbreken van voldoende goede toiletten. Inmiddels is met het project HUB Roden een geschikte locatie gevonden voor een openbaar toilet. Project HUB Roden gaat in 2023 uitgevoerd worden. In dit project hebben we samen met Toegankelijk Noordenveld in kaart gebracht wat nodig is om iedereen op deze plek mee te kunnen laten doen.
WMO
- Het project Wij Buurten is eind 2019 gestart met als doel in de loop van 2022 een professioneel en gemeente dekkend aanbod van collectieve voorzieningen te hebben afgestemd op de wensen van inwoners en gericht op ontmoeting. Daarnaast moesten deze voorzieningen ook voorliggend zijn aan dure maatwerkoplossingen. WiN heeft een aantal van haar bestaande activiteiten meer in lijn gebracht met de uitgangspunten van Wij Buurten, maar de doelstelling van een breed professioneel aanbod van voorliggende voorzieningen is niet gehaald. (Her)overwegingen over het gehele takenpakket en wijze van subsidiëring WIN ligt in 2023 voor. Daarin worden ook de resultaten van dit project meegenomen.
Nieuwkomers
- In 2022 zijn we gestart met de uitvoering van de inburgering volgens de nieuw wet. We hebben in 2022 alle kandidaten op een traject kunnen plaatsten. In 2023 starten deze kandidaten ook met het praktijkgedeelte. Werken in het maatschappelijk verzamelgebouw in Roden is daarbij een van de mogelijkheden. Ondanks dat de aanbesteding voor de onderwijsroute in 2022 is mislukt hebben we nieuwkomers voor die route toch in het onderwijs kunnen plaatsen via maatwerk.
- In 2022 is de maatschappelijke begeleiding door Vluchtelingenwerk onverminderd voortgezet. Het programma Go Noordenveld werd in 2022 vast onderdeel van de nieuwe Wet inburgering en is gericht op het participatieverklaringstraject (PVT). In Noordenveld hebben we de financiële ontzorging anders ingericht dan de wet voorschrijft. In plaats van inhouden van de vaste lasten werken we met automatische incasso’s zodat de nieuwkomer wel het totaaloverzicht van zijn financiële mogelijkheden blijft houden.
- In 2022 hebben we er samen met Vluchtelingenwerk voor gezorgd dat nieuwkomers die inburgeren onder de oude wet hun gestarte traject kunnen afmaken. Hiervoor is gericht dienstverlening ingekocht bij Vluchtelingenwerk.
- In 2022 maakte Noordenveld deel uit van een ontwikkelteam, samengesteld door de RUG, om een toolbox voor werkgevers en een training voor consulenten te ontwikkelen gericht op de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering. Onze ervaringen van de afgelopen jaren en de vele contacten met de nieuwkomers zelf via het programma Go Noordenveld zijn daarbij erg waardevol gebleken.