Wat hebben we wel gerealiseerd en wat niet?
- Wij maken gebruik van groene stroom en kopen deels lokaal opgewekte energie in.
- We hebben invulling gegeven aan participatie en lokaal eigendom bij het vergunningsverleningstraject rondom het grootschalige energieproject Zuidvelde.
- We zijn gestart met de uitvoering van onze RES 1.0 bijdrage. In 2023 leveren we een voortgangsrapportage RES Drenthe (voorheen RES 2.0) op.
- De inzet van de RUD heeft (ondanks een hoog ziekteverzuim, het inwerken van nieuwe collegae en opname van verlofbuffers, toch) geleid tot realisatie van 92% van het totale jaarprogramma.
- Daarnaast wordt door de toename van het aantal projecten, de stikstofcrisis en de energietransitie meer van de RUD gevraagd.
- Na een experiment met het maken van bokashi in 2019, hebben we dit opnieuw opgepakt. Het maken en toepassen van bokashi past goed binnen het gedachtegoed van circulair beheer, maar was en is nog steeds formeel verboden. We maken gebruik van de ruimte die de Provincie nu biedt in de vorm van pilots. Gelijktijdig draaien we ook mee in een landelijke pilot, georganiseerd door Circulair Terreinbeheer/WUR, met 56 andere overheden. De resultaten hiervan vormen de basis voor een wetswijziging die mogelijk aan het eind van de pilotperiode (2025) wordt verwacht. Hiermee kan een wenselijke ontwikkeling (circulair beheer) gelegaliseerd worden. In 2022 is door de Provincie Drenthe een ontheffing verleend voor de toepassing van onze bokashi op o.a. brinken, landbouwpercelen van de Eerste Wijk en bij beuken op landgoed Mensinge. Voor de productie van de bokashi in sleufsilo's is voor drie locaties een vergunning verleend.
- Het energietoezicht ligt voor heel Drenthe nog op een laag pitje. Dit wordt vooral veroorzaakt door een tekort van goed opgeleide toezichthouders bij de RUD in combinatie met een uitbreiding van het takenpakket voor energietoezicht door wetswijzigingen in 2019. Het energietoezicht is een effectieve manier om energiebesparing bij bedrijven en instellingen te realiseren, o.a. door het afdwingen van maatregelen. Gelet op de krapte op de arbeidsmarkt zal deze versterking geleidelijk plaatsvinden over de komende jaren.
- Naast een versterking van personele inzet wordt tevens geïnvesteerd in de kwaliteit van het toezicht. Zo zal er meer worden samengewerkt met andere afdelingen en programma's binnen de gemeente die feitelijk hetzelfde doel nastreven (bijv. duurzaamheid, duurzame bedrijventerreinen, de RES, etc.). Zo wordt het toezicht geen doel op zich maar een bruikbaar instrument in het grote geheel van een integrale aanpak.
- Op basis van de vastgestelde warmtevisie zijn we gestart met het opstellen van de eerste wijkuitvoeringsplannen (WUP’s) in de Energieke buurten. Ten aanzien van geothermie hebben we diverse gesprekken met belangstellende partijen gevoerd. Er zal verder onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden op dit gebied, dit doen we samen met andere gemeenten en de provincie. Ook zijn we samen met de NAM, de provincie, ECN, EBN een verkenning gestart naar de mogelijkheden van groen gas.
- We hebben ons wagenpark en onze gebouwen verder verduurzaamd (zie MUP 17).
- We hebben het actieplan maatschappelijk verantwoord inkopen uitgevoerd met daarin extra aandacht voor het stimuleren van lokaal inkopen.
- Wij maken duurzaamheid zichtbaarder door bijeenkomsten voor onze inwoners te organiseren, zoals bijvoorbeeld de Energiemarkt. We hebben onze samenwerking met het DEL voortgezet.
- Wij hebben in overleg met bedrijven de verduurzaming van de bedrijventerreinen in gang gezet, onder andere door middel van het project Energieke bedrijven Noordenveld.
- Het IVN levert met het scholennetwerk een belangrijke bijdrage aan de natuur& milieu-educatie binnen het reguliere onderwijs. Er is een contract afgesloten voor de periode (2022-2025). Zo zal er meer afstemming plaatsvinden tussen vraag en aanbod en zullen actuele thema's meer worden betrokken in de jaarprogramma's. Een van die thema's betreft de groene en klimaat-adaptieve schoolpleinen.
Er zullen themabijeenkomsten hierover worden georganiseerd, o.a. hoe je het schoolplein actief in het lesprogramma betrekt. Daarnaast participeert het IVN in een aanbod van de provincie om een aantal schoolpleinen te gaan vergroenen.
- In 2022 zijn in samenwerking met de gemeente een tweetal groene schoolpleinen in Peize (de Eskampen en het Spectrum) gerealiseerd.
- We hebben deelgenomen aan het Drents energie en klimaat overleg (DEKO) en leveren een inhoudelijke bijdrage aan het EU-project Stronghouse.
- We passen het beleidskader en de kwaliteitsgids toe bij energieprojecten, bijvoorbeeld in het project Zuidvelde.
- We werken inmiddels op basis van het programma Duurzaam Noordenveld, aan een compleet uitvoeringsprogramma wordt nog gewerkt.