Wat hebben we wel gerealiseerd en wat niet?
Openbaar groen
- We proberen voortdurend het wijkgericht werken verder te optimaliseren. De Coronaperiode heeft ons hierbij wel dwars gezeten omdat de contacten met inwoners minder gemakkelijk verliepen dan voorheen. In 2022 hebben we de draad weer opgepakt.
- We hebben, daar waar mogelijk (met aangepast beheer, (kleinschalige) renovaties en het benutten van kansen binnen projecten) de biodiversiteit in de dorpen en het buitengebied verhoogd.
- We hebben bij nieuwe aanleg een beheervriendelijke inrichting gebruikt en hebben ingezet op het gebruik van plantensoorten die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit.
- We onderhouden het openbaar groen, inclusief de centra, op kwaliteitsniveau Basis.
- De gemeentelijke bomen zijn geïnspecteerd en onderhouden, zodat aan de zorgplicht wordt voldaan.
- Het overleg met stakeholders voor de aanpak van schadelijke bermplanten, zoals terreinbeherende organisaties, IVN en inwoners over een gezamenlijke aanpak van Invasieve exoten staat in de wacht stand. Er is nog geen gezamenlijke aanpak vastgesteld: Het Naoberschap 2.0, waar het overleg onderdeel van uitmaakt is tot na de zomer van 2023 opgeschort.
- We hebben de locaties voor schadelijke bermplanten in kaart gebracht en bestrijden dit volgens de toezegging aan de raad.
- We hebben de achterstanden in het beheer van wegen, groen en kunstwerken verder aangepakt.
- We hebben inwoners gefaciliteerd om groeninitiatieven tot uitvoering te brengen.
- Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen werken we op basis van de vastgestelde nieuwe aanpak, waarbij in hoogrisicogebieden de nesten worden verwijderd. Het aantal eikenprocessierupsennesten wordt in de dorpen gemonitord. Door middel van het stimuleren van natuurlijke vijanden in bloemrijke bermen en door het ophangen van nestkasten voor mezen vindt preventieve bestrijding plaats.
- Het bomenherstelplan is vastgesteld.
Spelen
- In samenwerking met inwoners en wijk- en dorpsbelangenverenigingen zijn speeltuinen opgeknapt en heringericht waar nodig en waar de behoefte naar is. Hierin zullen natuurlijke speelaanleidingen een steeds grotere rol gaan spelen.
- Inwoners zijn gefaciliteerd bij initiatieven en ideeën voor het herinrichten van speeltuinen, openbare schoolpleinen en beweegparken.
- Speeltoestellen zijn geïnspecteerd op veiligheid.
- Beweegtoestellen die vernield zijn door vandalen zijn op onderdelen vervangen.
Bos, Natuur & Landschap
- In samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de boermarken en andere partners zijn we uitvoering blijven geven aan Naoberschap 2.0 (voorheen het Gebiedskompas Norger Esdorpenlandschap).
- Samen met Natuurmonumenten is in 2022 het Bosbeheerplan Norger Esdorpenlandschap opgesteld. Deze wordt in 2023 afgerond.
- Vanaf 2020 wordt verschralingsbeheer toegepast bij de bermen in het buitengebied. Wij willen hiermee de biodiversiteit verbeteren.
Recreatie
- In samenwerking met het Recreatieschap en in nauwe afstemming met de dorpen en terreineigenaren is fase 1 van het wandelknooppuntensysteem in onze gemeente uitgevoerd. De conceptkaart voor fase 2 is in 2022 gemaakt. Verdere uitvoer van fase 2 volgt in 2023.
- Samen met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer is een bureau benaderd om een rapport op te leveren over de recreatiezonering Norger Esdorpenlandschap. Komende jaren wordt met betrokkenen hieraan invulling en uitvoering gegeven.
- Stichting MoRoNeNo heeft een wenselijke MTB route aangeleverd en samen met betrokken grondeigenaren gaan we een route vormgeven en realiseren.
Landbouw
- Bereikbaarheid, onderhoud van wegen en bermen zijn en blijven aandachtsgebieden.
- De problematiek rond de klimaatverandering raakt ook de landbouw op meerdere vlakken, met name op het gebied van water. Veranderingen die mogelijk kansen bieden voor kringlooplandbouw, verhoging van de grondwaterstand, biodiversiteit, etc. Niet alleen de sector zelf, maar ook het waterschap is een belangrijke gesprekspartner.
- We voeren periodiek overleg met de landbouwsector om bovenstaande en andere punten af te stemmen.
Noaberschap 2.0
- In het kader van Noaberschap zijn we bezig samen met overkoepelende organisaties en agrarische ondernemers, gemeenschappelijke afspraken te maken over onder andere:
- Biodiversiteit, waaronder natuurlijk bermbeheer
- Zwerfafval
- Aanpak exoten (zoals Japanse duizendknoop)
- Educatie
- Recreatie
Het Naoberschap 2.0 is tot na de zomer van 2023 opgeschort.