Verkiezingen/nieuw college/nieuw politiek akkoord
Op 16 maart 2022 bracht ruim 60% van de kiesgerechtigde inwoners een stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het college van burgemeester en wethouders dat daarop volgde biedt u deze jaarstukken aan. In het coalitieakkoord 2022-2026 ”Samen bouwen aan Noordenveld” staan de ambities en plannen voor de komende vier jaren. Na een inspraakronde is het document vastgesteld in de raadsvergadering van 11 juli 2022.
Vluchtelingen
2022 was een roerig jaar op het gebied van vluchtelingen. Ondanks de krapte op de woningmarkt is de reguliere taakstelling statushouders behaald. En dat niet alleen. De gemeente Noordenveld bood ook onderdak aan asielzoekers in een noodopvang en ving Oekraïense vluchtelingen op. In Bankenbosch zijn er vanaf 1 augustus tot 1 oktober 140 asielzoekers gehuisvest om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Samen met mensen uit welzijn, onderwijs, gezondheidszorg, zakenwereld én met individuele inwoners zijn voor de Oekraïense vluchtelingen in korte tijd opvang en andere voorzieningen geregeld.
Energiearmoede
Alle gemeenten in Nederland hebben in 2022 middelen gekregen om energiearmoede aan te pakken. Noordenveld was eind van het jaar een van de weinige gemeenten die het geld al daadwerkelijk uitgaf. In samenwerking met de woningbouwcoöperaties Actium en Woonborg is ingezet op het verlagen van het energieverbruik. Inwoners die een brief hebben ontvangen van de gemeente konden een afspraak maken met een ‘energieklusser’. Deze komt op afspraak langs, brengt meteen laagdrempelige isolerende maatregelen aan en controleert wie in aanmerking komt voor de bekostiging van energiezuiniger witgoed.
Woningbouwopgaaf
Net als op veel andere plekken in Nederland staat ook in Noordenveld de woningmarkt onder druk. In het coalitieakkoord is afgesproken dat we ons inzetten om meer én sneller te bouwen. Tot 2040 moeten er in onze gemeente 800 tot 1000 extra woningen bijkomen.
In 2022 hebben we niet alleen een versnelling aangebracht in de lopende projecten, maar hebben we ook verder gekeken.
Zo hebben we een inventarisatie gemaakt van alle initiatieven van zowel gemeente als externe partijen die nu in uitvoering of in voorbereiding zijn. Daarnaast hebben we de nieuwe gebieden voor woningbouwontwikkeling in kaart gebracht en zijn we begonnen met het zoeken naar nieuwe potentiële woningbouwlocaties voor de langere termijn.
Om de bestaande en nieuwe locaties (verder) te kunnen ontwikkelen wordt gewerkt aan het opstellen van een woonvisie die we begin 2023 aan uw raad ter vaststelling willen aanbieden.
Daarnaast is een actualisatie van de Omgevingsvisie noodzakelijk. Na de vaststelling van de woonvisie gaan wij hiermee aan de slag.
Door de woningbehoefte inzichtelijk te maken kunnen we gerichter bouwen. De extra inzet van expertise helpt hierbij. We willen de uitvoering van bestaande en de voorbereiding van nieuwe woningbouwlocaties voortvarend blijven aanpakken en waar mogelijk versnellen.
Een belangrijke factor is echter de personele inzet. Het personeel dat deze plannen kan opzetten, beoordelen, begeleiden en tot realisatie kan brengen is schaars. Een garantie dat deze ambtelijke capaciteit wordt gevonden is daarom ook niet te geven en die is wel bepalend voor de snelheid van de aanpak.
Sociaal domein
Het jaar 2022 sluiten we af met een positief resultaat voor het sociaal domein van ruim 4,3 miljoen euro. Het begrote overschot van bijna 1,2 miljoen euro is opgelopen naar 1,6 miljoen. Een verklaring kan zijn dat het aantal bijstandsgerechtigden verder is afgenomen, maar er is ook een aantal externe factoren.
Zo is 1,9 miljoen euro die we van het rijk kregen voor de Hervormingsagenda Jeugd voorlopig gereserveerd, omdat er nog nadere voorwaarden moeten komen.
Daarnaast hebben we 800.000 euro teruggekregen van centrumgemeente Assen in verband met Beschermd Wonen.
Op termijn staat het sociaal domein voor forse uitdagingen. De gewijzigde, landelijke verdeling van de middelen uit het gemeentefonds zou meer recht moeten doen aan de specifieke kenmerken van gemeenten. Het effect voor Noordenveld van deze herverdeling is 2,4 miljoen euro minder. De meerjarenbegroting laat daardoor al tekorten zien voor 2024 (113k) en 2026 (289k).
Organisatieontwikkeling
Afgelopen jaar heeft een aantal ontwikkelingen van buitenaf grote impact gehad op de interne organisatie. Begin 2022 was de wereld nog in de ban van corona en werkten alle medewerkers verplicht thuis. In de loop van het afgelopen jaar eindigde de epidemie, maar hadden de medewerkers de voordelen van het thuiswerken ontdekt. Een betere balans tussen werk en privé, terwijl thuiswerken zich goed blijkt te lenen om onderwerpen rustig uit te kunnen werken. Door goede digitale ondersteuning is dit allemaal mogelijk. Hybride werken en vergaderen is normaal geworden.
2022 kenmerkte zich verder door vele interne verschuivingen, een grote uitstroom van medewerkers en een hoog ziekteverzuim. In combinatie met een krappe arbeidsmarkt zorgde dat voor veel externe krachten om de interne druk op de organisatie te verminderen. Met het knelpuntenbudget zijn er stappen gezet om de basis op orde te brengen. Er is gewerkt aan stabiliteit in de organisatie, zoals project uitvoer doelgroepen (Radaronderzoek), start en uitvoer van de RI&E, verdergaande en benodigde digitalisering, en het aantrekken van capaciteit, onder meer op het gebied van bodembeweging en bouwprotocol. Met het verhogen van het opleidingsbudget is geïnvesteerd in de medewerkers en er is een onderzoek gestart naar de verdere doorontwikkeling van ICT.
We hadden in 2022 ook te maken met diverse landelijke crisissen zoals de energiearmoede als gevolg van de enorme prijsstijgingen, de woningbouwopgave en de vluchtelingenopvang (Oekraïne en overloop vanuit ter Apel). Hieruit vloeiden voor de gemeente nieuwe taken voort die vanuit een crisissituatie adequaat zijn opgepakt en uitgevoerd. Op de langere termijn zal, ook in 2023, een groot beroep worden gedaan op de wendbaarheid en slagvaardigheid van de medewerkers in de organisatie.